Štúdiu uskutočniteľnosti pre poľsko-slovenský plynovod urobí GAZOPROJEKT

03.04.2012 Bratislava

Bratislava 3. apríla (TASR) - Slovenský prevádzkovateľ prepravnej siete zemného plynu eustream, a. s., a jeho poľský partner GAZ-SYSTEM S.A. podpísali s víťazom verejného obstarávania zmluvu na štúdiu uskutočniteľnosti pre možnosti vybudovania plynovodného prepojenia medzi Slovenskom a Poľskom. Víťazom tendra sa stala spoločnosť GAZOPROJEKT S.A., ktorá bude spolupracovať s renomovaným poradcom Ernst&Young a so slovenskou spoločnosťou GasTech, s.r.o. Informoval o tom špecialista externej komunikácie Eustream Vahram Chuguryan.

Cieľom integrácie plynovodných systémov Poľska a Slovenska ako súčasti severojužného koridoru je zabezpečiť požadované podmienky pre diverzifikáciu a stabilitu dodávok plynu v oboch krajinách a tiež posilniť vývoj konkurenčného trhu s plynom v celom regióne. Prepojenie poľskej a slovenskej prepravnej sústavy môže otvoriť prístup poľským subjektom k dodávkam z tzv. južného koridoru, ktorý má dodávať zemný plyn z oblasti Kaspického mora.

Analyzované prepojenie, odhliadnuc od zabezpečenia prístupu k plynu na poľskom trhu, vrátane LNG, môže v budúcnosti ponúknuť slovenskému trhu možnosť získavať dodávky komodity z nekonvenčných ložísk v Poľsku, napríklad zo zásob bridlicového plynu. Na základe výsledkov tejto štúdie budú môcť účastníci projektu rozhodnúť o ďalších krokoch.

Štúdia určí potrebné ekonomické náležitosti pre projekt poľsko-slovenského prepojenia a poskytne informácie o všeobecných, technických, ekonomických a environmentálnych podmienkach, ako aj o obmedzeniach, potrebných pre jeho uskutočnenie. Dokument sa bude skladať z dvoch analýz. Prvá z nich bude špecifikovať podnikateľské prostredie pre tento projekt. Druhá analýza sa bude týkať otázok spojených s realizáciou projektu a bude obsahovať napríklad podrobný technický popis, ekonomické predpoklady, identifikáciu nákladov, ekonomické analýzy, hodnotenie projektu v súvislosti s ochranou životného prostredia a potenciálny časový harmonogram realizácie projektu.

Obe spoločnosti očakávajú spolufinancovanie projektu z EÚ v rámci programu celoeurópskej energetickej siete.

Eustream, a. s., je slovenským prevádzkovateľom prepravnej siete s celkovou dĺžkou 2270 km a prepravca zemného plynu s kapacitou prepravnej siete viac ako 90 miliárd m3/rok. K jeho obchodným partnerom patria medzinárodné energetické spoločnosti.

Prevádzkovateľ prepravnej siete GAZ-SYSTEM S.A. je spoločnosťou so strategickým významom pre ekonomiku a energetickú bezpečnosť Poľska.
 

Vyberte región